Dermal Piercing Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Piercing, vücudun belirli noktalarını vurgulamak için ve takı takmak için yapılan vücut süsleme işlemdir. Piercing işleminin tarihi binlerce yıl öncesine kadar uzanır. Antik Mısır medeniyeti, Asya medeniyeti ve Amerika yerlileri vücutlarına çeşitli değerli madenleri yerleştirtmek için tarihte ilk olarak rastlanan piercing yöntemini kullanmışlardır. Antik Roma medeniyetindeyse savaşçılar ve gladyatörler vücutlarının belirli bölgelerine onur göstergesi olarak takılar (piercing) takarlardı. Romalılar’ın sevdikleri insanlara ait isimlerin yazılı olduğu göbek piercingi yaptırdıkları da bilinirdi.

Piercing günümüzde estetik bir görünüm ve moda tarzı yaratmak için popüler bir şekilde tercih edilmektedir. Piercing vücuda iki farklı yöntemle uygulanır. Bunlardan ilki yüzey piercingi olarak yapılan işlemdir. Yüzey piercingi, vücutta derinin yüzey noktasına yakın bir noktadan delik açılarak diğer noktadan takının çıkışı sağlanacak şekilde yapılır. Diğer piercing işlemi yöntemi ise dermal piercing olarak ifade edilmektedir. Dermal piercing uygulamasında piercing deri altına sabitlenerek herhangi bir vücut noktasından çıkışı olmaz.

Dermal Piercing Nedir?

Dermal piercing, deri altına yerleştirilen vücut piercing çeşididir. Mikrodermal veya tek noktalı piercing olarak da bilinir. Dermal piercing vücutta yerleştirildiği deriden çıkışı olmadan, deriye sabitlenir. Derinin alt tabakasına dermal piercing uygulaması 1 ya da 2 mm kalınlığında olacak şekilde uygulanır.

Dermal Piercing ile Normal Piercing Farkları

Dermal piercing ve normal piercing işlemi arasında temel fark dermal piercing için ayrı bir giriş çıkış noktasının olmamasıdır. Vücuttaki görünümleri bakımından dermal piercing sık sık geleneksel piercing ile karıştırılsa da aralarında belirli farklar bulunur.

Delme İşlemi: Dermal piercing işleminin geleneksel piercing işleminden farkını oluşturan önemli konulardan ilki delim işleminde kullanılan tekniktir. Dermal piercing derinin alt kısmına uygulanırken, geleneksel piercing işleminde derinin yüzeyine aksesuar yerleştirilir.

Aksesuar Boyutu ve Çeşitlilik: Dermal piercingler için kullanılan aksesuar boyutu yüzey piercinglerine göre daha küçüktür. Normal piercinglerde tercih edilebilecek çeşitlilik daha fazla olurken dermal piercing için çeşitlilik daha kısıtlıdır.

Delme Uygulamasında Kullanılan Malzeme: Dermal piercing için ciltte delim işlemi yapabilmek için dermal punch malzemesi kullanılır. Geleneksel piercingler için bu malzeme kullanılmaz.

Dermal Piercing İçin Hangi Malzemeler Kullanılır?

Dermal piercing yapılırken kullanılan malzemeler punch ve çapadır. Delim işlemi için punch kullanılırken, derinin alt kısmına yerleştirilmesi için çapa kullanılır. Deride tahriş olmasını engellemek için titanyum malzeme kullanılır. Cerrahi titanyumun kullanımı sayesinde her deri tipine uygun bir kullanım sağlanır. Dermal piercing aksesuarının paslanmasını önlemek için metal olarak niyobyum malzemesi de kullanılmaktadır.

Dermal Piercing Nasıl Yapılır?

  • Dermal piercing işlemi yapılacak olan bölge sterilize edilir
  • Cilt sterilize edildikten sonra dermal piercing yapılacak nokta işaretlenir
  • Deri iğneyle delinerek çıkartılır
  • Dermal piercing yapacak uzman dermal piercing çapasını derinin altına ittirerek yerleştirir
  • Çapa deri altına yerleştirildikten sonra son işlem olarak cildin görünür kısmında yer alacak olan piercing aksesuarı takılır

Dermal Piercing Nerelere Yapılır?

Dermal piercingler vücudun herhangi bir yerine takılabilmektedir. Dermal piercing yaptırmayı düşünenler için bu risklerin farkında olarak karar verilmesi önemlidir. Doğru piercing modeli seçimi, uzmanlar tarafından derman piercing uygulamasının yapılması ve alerji testi yaptırılması gibi bazı önlemler riski en aza indirir.

Dermal piercing yapılan bölgeler:

  • Elmacık kemiği
  • Ense
  • Göğüs
  • Bel
  • Karın
  • Kalça

Dermal Piercing Bakımı Nasıl Yapılır?

Dermal piercingin iyileşmesi için bakım rutinini uygulamak gerekir. Bölgenin temiz tutulmasını sağlayan dermal piercing bakım işlemleri düzenli şekilde yapıldığında daha kısa sürede iyileşme gözlenir. Aşağıda dermal piercing bakımı için tavsiyeler yer alıyor:

Dermal piercing takılan bölgeyi salin solüsyonu veya deniz tuzu ile günde iki kez temizleyerek bakterilerden arındırın

Temizleme işleminin ardından temiz havlu yardımıyla bölgeyi kurulayın

Dermal piercing yapılan bölgeye elle temas etmeyin. Temas etmeniz zorunluysa antibakteriyel kullanarak ellerinizi steril hale getirin

Dermal piercing yapılan bölgenin kabuk tutması durumunda bu bölgeyi yavaşça silmek yeterlidir

Dermal Piercing İyileşme Süreci

Dermal piercing için iyileşme süresi ortalama 3 aydır. Dermal piercing sonrası iyileşme sürecinin kısalması için doğru bir bakım yapılması oldukça önemlidir. Piercing takılan bölgenin dışarıdan gelen darbelere karşı korunması, bölgenin zarar görmesini engelleyeceğinden dolayı önemlidir. İyileşme sürecinde rutin olarak bakım yapılmasının haricinde ekstra bir işlem yapılmasına gerek yoktur.

Dermal Piercing Riskli mi?

Dermal piercing diğer tüm piercing işlemlerinde olduğu gibi bazı riskleri içermektedir. Vücudunuzun piercingi reddetmesi, enfeksiyon oluşması, alerji sorunları gibi önemli riskleri bulunduğundan dolayı dermal piercing yaptırmadan önce, tıbbi geçmişinizi ve alerjilerinizi piercing yapacak olan uzmanla paylaşmanız gerekir.

Dermal piercing yaptırmadan önce riski en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken önemli faktörler bulunmaktadır. Piercingin yapılacağı yer, piercingi yapacak kişinin deneyimi, takının cildin altına yerleştirilmesi sırasında kullanılan aletlerin sterilizasyonunu ve diğer müşterilerin yorumlarını göz önünde bulundurmak önemlidir.

Dermal Piercing Zararları Nelerdir?

Dermal Piercing popüler olduğu kadar steril bir ortamda uzman tarafından yapılmadığında ve doğru bakımı yapılmadığında komplikasyon riski yüksek piercing çeşididir.

Dermal piercingin olası zararları:

Enfeksiyon: Dermal piercing uygun ortamda yapılmadığında ya da bakımı ihmal edildiğinde enfeksiyon derinin dermis tabakasında enfeksiyon riski oluşur.

Çapanın yer değiştirmesi: Dermal piercing çapası işlem aşamasında derine yerleştirilmediğinde yerinde çıkarak deri altında başka bir yere hareket edebilir.

Cilt dokusunun reddetmesi: Vücut tarafından dermal piercing yabancı bir madde olarak görülerek reddedilebilir.

Doku hasarı: Çapanın deri altında çok fazla ileriye ittirilmesi sonucunda dokunun çevresinde bulunan kan damarları veya sinirler zarar görülebilmektedir.

Hipergranülasyon: Dermal piercingin çok sıkı olduğu durumda ya da sürekli tahriş oluştuğu durumda hipergranülasyon risk mevcuttur.

Dermal Piercing İzi Kalır mı?

Dermal piercing bakımı yapılırsa tamamen iyileşmesine izin verilirse yara izi kalmaz. Piercing bakımı doğru şekilde yapılmazsa, doku bölgesinde tahriş olursa ya da bölgede darbe sonucu yaralanma olursa iz kalma olasılığı yükselir. Dermal piercing yara izi kalması riskini en aza indirmek için piercing uzmanının tavsiyelerine uyulması gerekir.

Dermal Piercing Acıtır mı?

Herhangi bir vücut modifikasyonu işleminde olduğu gibi dermal piercing için de biraz acı hissetmek doğaldır. Her insan için acı eşiği farklı olduğundan dolayı hissedeceğiniz acının seviyesi değişkendir.

Dermal Piercing Fiyatı

Dermal piercing fiyatı ortalama olarak 500 TL’dir. Ancak dermal piercing modellerine göre fiyatlar değişkenlik göstermektedir.

Dermal Piercing Yaptıranlar

Dermal piercing yaptıranlar piercingin görüntüsünün tarzlarına katkı sağlaması nedeniyle oldukça memnun kalmaktadırlar. Dermal piercing yaptıran bazı kişilerin yorumlarına göre, dermal piercingin diğer piercing türlerine göre daha az ağrılı olduğu belirtilmektedir.

Centilmen

Stil, yaşam tarzı ve kişisel gelişim mentoru.
Yorum yapın